Nettbasert lab-undervisning i miljøbioteknologi

Av | 06/10/2015

Nettversjoner av MSc-studiene på Fakultet for teknologiske fag ved HiT er under utvikling. Faget Water Treatment and Environmental Biotechnology EET2110 inngår i MSc-programmet Energy and Environmental Technology. Å lage nettbasert versjon av dette faget er utfordrende fordi ca. 2/3 av faget består av lab-aktiviteter. Planen er å utvikle dette gradvis over flere år.

Vi har startet med modellerings- og simuleringsdelen av øvingene basert på antagelsen av at dette er lettest å få til. Den delen som består av fysiske forsøk med biologiske prosesser i bioreaktorer på laboratoriet skal vi jobbe med i neste omgang.

Her følger en kort beskrivelse av hva vi har gjort med de databaserte øvingene:

Vi har lagd en «Simulation instructions» som nå består av 19 korte videoer – fra noen grunnleggende prinsipper via hvordan legge inn data/parametere fra fysiske forsøk til simuleringer og tolking. Dette, sammen med øvinger i bruk av simuleringsplattformen Aquasim (gratis) fra det Sveitsiske vannforskningsinstituttet EAWAG, er grunnlag for hele fagets teoretiske lab. Aquasim har en egen «tutorial» som vi allerede har brukt i faget i mange år.

De nye verktøyene er testet i to sammenhenger så langt:

Rune Bakke TF

1. Våre ordinære studenter kunne bruke dette som forberedelse til vår ordinære undervisning vårsemesteret 2015.

2. Wang Shuai og Rune Bakke holdt kurs i modellering av biologiske prosesser ved Huazhong Agricultural University i Wuhan, Kina i november 2014. Deltagerne brukte våre nettbaserte instruksjoner som forberedelse før vi kjørte en samling med øvelser over tre dager.

Kurset i Kina ble ansett som vellykket, og vi er bedt om å holde et lignende kurs i november 2015.

Rune Bakke er professor på Institutt for prosess, energi og miljø ved HiT, Fakultet for teknologiske fag.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *