USN’s nyeste tilskudd i lærerutdanningen heter DigTekLab. Den skal gi studenter, elever og lærere mulighet til å heve sin digitale kompetanse, og være en åpen arena for utforskning, læring og skapning. Dette er et framtidens klasserom, sier Elin Bøen, leder for det nye læringsrommet på campus Notodden.

- Roboter
- VR (virtual reality)
- AR-sandbox
- Makerkrok
- Musikk og lyd
- Koding og programmering
- Greenscreen og animasjon
– For oss er det likevel viktig å få frem at det er utvikling av læringsprosesser og læringsmetoder som er viktigst. Dette er et rom for en framtid vi ikke vet hvordan ser ut, men som vi vet i økende grad vil handle om samhandling mellom lærere og elever. I DigTekLab skal derfor elever få muligheten til å utforske og produsere, fremfor å bare være konsumenter av informasjon. Dette gir oss muligheten til å tenke helt annerledes om læring, sier Bøen.
Hun forteller at DigTekLab ikke er ferdig utviklet, og at den aldri kommer til å bli det.
To andre viktige inspirasjonskilder er:
- Future Classroom Lab – European Schoolnet som er et nettverk av ulike «rom» som er inspirert av tankegang fra det opprinnelige rommet i Brussel. Sonetenkning står sentralt hvor ulike soner gir rom for prosessarbeid med ulik tilnærming.
- Makerspace er en bevegelse knyttet til det å lage noe – det å kunne gå inn med ideer, nysgjerrighet og skapertrang. Kombinere tradisjonelle materialer med teknologi.
Mer om DigTekLab på Notodden:
- Se egen blogg for DigTekLaben.
- Se video m.m. fra åpningen nylig i nyhetssak på USN’s nettsider.
Jeg kan anbefale et besøk på DigTekLab. Morsomt å prøve ny teknologi, og en kommer alltid i samtale med noen som er der om hvordan teknologi kan brukes i læringsarbeid, muligheter og begrensninger. Alle burde prøve VR-brillene – det å gå planken fra 6. etasje og prøve å hoppe på sleden, er en opplevelse som ikke kan beskrives med ord.