Raske skjermopptak med Screencast-O-Matic

Har du noen gang hatt behov for å lage små videosnutter av noe som skjer på skjermen din? Dette er en veldig nyttig teknikk å beherske. Med programmet Screencast-O-Matic (som Høgskolen i Telemark har lisens på) er det lett å gjøre opptak av skjermen og dermed produsere videoer som kan brukes både faglig og pedagogisk.

Oppsett av skjermopptak med Screencast-O-Matic

Oppsett av skjermopptak med Screencast-O-Matic

Her er noen eksempler på hva du kan gjøre med Screencast-O-Matic:

  • Ta opptak av skjermen mens du klikker deg gjennom en powerpoint og snakker samtidig. Slik kan du lage videobasert lærestoff basert på eksisterende powerpoint-presentasjoner som du har brukt på forelesninger.
  • Ta opptak av skjermen mens du demonstrerer hvordan et program fungerer. Slik kan du unngå vanlige spørsmål og sikre at studentene unngår tekniske problemer og får fokus på det faglige.
  • Gi tilbakemelding på et innlevert studentarbeid. Det er bare å åpne besvarelsen, gjøre opptak av skjermen og kommentere muntlig (og peke med mus e.l.) mens du blar deg gjennom besvarelsen. Mange opplever dette som mye mer effektivt enn å gi en skriftlig tilbakemelding.

Screencast-O-Matic kan brukes til alt dette, og mer til. Det er relativt lav terskel for å lære seg Screencast-O-Matic, men det er også mange avanserte muligheter.

Har du lyst til å lære hvordan du bruker Screencast-O-Matic i praksis? e@HiT-prosjektet arrangerer praktiske hands-on-kurs på følgende datoer:

  • Porsgrunn: 4.mai kl  12.30- 15.00. (Rom A195)
  • Notodden: 5. mai kl 12.30-15.00. (Rom L314)
  • Bø: 7.mai kl  12.30-15.00. (Rom 2-128)

Les kursbeskrivelsen og husk å melde deg på før 1. mai. Kursholdere er Peer Andersen og Svend Andreas Horgen.

Peer Andersen ved EFL på Notodden har lagd flere ulike eksempler på videoer som du kan lage med Screencast-O-Matic.

– Eksempel 1: En introduksjonsvideo hvor faglærer snakker til studentene: https://radix.hit.no/kurs-skjermopptak/introfilm-til-kurset-om-skjermopptak (1 minutt lang)
– Eksempel 2: Opptak av Powerpoint-presentasjon hvor faglærer viser ansikt og snakker: https://radix.hit.no/kurs-skjermopptak/eksempelvideo-1-1 (1 minutt lang)
– Eksempel 3: En kombinasjon av Powerpoint, skrivebrett og GeoGebra, noe som passer i for eksempel realfag: https://radix.hit.no/kurs-skjermopptak/eksempelvideo-1 (2 minutter lang)

Vi tar til slutt med et eksempel på (interaktiv) video som har innebygd quiz-spørsmål hvor seeren må svare riktig for å gå videre i filmen. Merk at dette ikke kan lages i Screencast-O-Matic (videoen er laget i Camtasia):
http://www.screencast.com/t/Pnu9OrTQXr (ca 2 minutter lang).

Du kan også lese om Screencast-O-Matic i HiT-wikien.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *